Przysmaki tradycyjnej kuchni francuskiej
Kuchnia francuska charakteryzuje się przede wszystkim różnorodnością, poczynając od tradycyjnych, codziennych przysmaków, a kończąc na wykwintnych i wyszukanych daniach. Tradycyjna kuchnia francuska przedostawała się na salony wielu krajów, wywołując mniej lub bardziej entuzjastyczne reakcje. To dzięki niej (na przykład w Polsce) staropolska, ciężkostrawna kuchnia została wzbogacona o lekkie potrawy, a z czasem spowodowała, że Polacy zaczęli rezygnować z tłustego jedzenia.
Tradycyjna kuchnia francuska opiera się na wielu przysmakach, które zdecydowanie określają jej charakter. Zalicza się do niej nie tylko dania, ale także desery, takie jak słodkie babeczki na gorąco czy ciastka z czekoladowym musem i gałką lodów. Niezależnie od tego, czy chodzi o kuchnię wysoką czy niską, zawsze można mówić o oryginalności potraw oraz o ich niespotykanym w żadnym innym kraju smaku.
Do najbardziej znanych przysmaków tradycyjnej kuchni francuskiej można zaliczyć zupę cebulową. Pierwotnie uważano ją za potrawę biedaków, jednak współcześnie cieszy się dużym uznaniem ze względu nie tylko na walory smakowe, ale także na prosty sposób przyrządzania. Zupa cebulowa jest daniem najlepiej sprawdzającym się w czasie chłodów, ponieważ posiada właściwości rozgrzewające. Główne składniki, jakie są potrzebne do przygotowania zupy cebulowej, to oczywiście cebula, a oprócz niej białe wino, ser, bulion, czerstwa bagietka i masło. Cebula zazwyczaj jest schowana pod namoczonymi grzankami i zapiekanym serem. Zupa powinna mieć zawiesistą konsystencję, ponieważ wtedy najbardziej smakuje.
W tradycyjnej kuchni francuskiej królują wszelkiego rodzaju omlety. O ich niepowtarzalnym smaku decydują przede wszystkim dodatki, takie jak chociażby szynka, sery, łosoś, kozi ser, feta, chorizo, figi. Możliwości kompozycyjnych jest bardzo wiele, a wybór komponentów zależy od zamiłowań smakowych osób zamawiających to danie. Omlety w tradycyjnej kuchni francuskiej z jednej strony wyróżniają się puszystością, z drugiej natomiast na zawsze pozostawiają w pamięci niezatarte wrażenie.
Tak samo jak omlety tradycyjna kuchnia francuska z wielkim upodobaniem podchodzi do przyrządzania różnorodnych sałatek oraz muli. Jedną z najbardziej popularnych i najlepiej smakujących jest sałatka z kozim serem.
Może być przyrządzana na wiele sposobów, jednak niezależnie od koncepcji zawsze pojawiają się w niej małe grzanki oraz roztapiający się kozi ser, stąd niejednokrotnie nazwę sałatki określa się w wolnym tłumaczeniu gorącym kozim serem. Jeśli chodzi o mule, to mogą być podawane typowo po francusku z serami, takimi jak Roquefort bądź Camembert albo w białym winie, w sosie prowansalskim, z calvadosem, z curry lub w mleku kokosowym. Niezależnie od wariantu są bardzo smaczne i aromatyczne. Tradycyjna kuchnia francuska to także ostrygi, wołowina po burgundzku, ślimaki, żabie udka, naleśniki czy kremy. W tradycyjnej kuchni francuskiej pojawia się także placek lotaryński przyrządzany na bazie boczku oraz szynki, w skład którego mogą wchodzić różnorodne komponenty.
Zparaszamy do Francji tylki naszymi busami!!!
DOświadczenie
przewiźliśmy już
ponad 5000 klientów
Zadowolenie
w przewozach osobowych busami z Polski do Francji www.polskafrancja.pl
gwarantowane 100% satysfakcji
BUSY DO FRANCJI
BUSY DO POLSKI
BUSY Z FRANCJI DO POLSKI
BUSY DO FRANCJI POD ADRES
BUSY DO FRANCJI